Бременност и интуиция. Историята на Любомира

Бременните жени трябва да се слушат… понякога. Специалният период често засилва женската интуиция и създава непоколебими за бъдещата майка вярвания, звучащи вероятно ирационално за околните.

Такъв е случаят на Любимира. Младата жена дойде в болница „Селена“ в събота вечер с грим, прическа и облекло за специално събитие. Не, че раждането не е такова, но подобна визия определено не е от често срещаните в болничните коридори. А Любомира се озовала при нас право от ресторанта, където празнували 50-годишнината на баща й.

Не носеше нито багажа си, нито кутията за стволови клетки, които предварително планирала да съхрани в „Селена целс“, защото никой не се доверил на интуицията на младата жена, че точно на 21 август ще роди.

Любомира имала насрочена дата за оперативно раждане на 27 август. Въпреки това жената знаела с абсолютна убеденост, че ще роди на 21-ви. Казала го на всички – на лекаря, на половинката си, а също и на баща си, в опит да го накара да насрочи празненството по случай годишнината си за по-ранна дата. Никой не взел думите й насериозно. А тя била толкова сигурна, че на тръгване към ресторанта споделила с бъдещия баща желанието си да вземат в колата и багажа й за болницата. Уверените, че няма да роди същата вечер роднини, не обърнали внимание на молбата й. В разгара на купона Любомира започнала да усеща контракции. Първо на час, след това зачестили, но не загубили регулярността си. Когато станали на десет минути тръгнала към болницата, за да направи най-хубавия подарък за юбилея на дядо Петър. Пламена се родила точно в 23.29 часа в екипа на д-р Ямаков, ак. Павлова и неонатолога д-р Георгиева.

Двете чертички пък дошли с първия ден на новата година. Семейството правило няколко безуспешни опита за бебе и точно когато решили, че може би трябва да го оставят за друго време, чудото станало. Но никой не го очаквал. Декември месец бил динамичен за двойката – с чести пътувания и редки срещи. На закъснението на цикъла Любомира не обърнала никакво внимание. Решила, че се дължи на честата смяна на градския климат с планински. Пренебрегнала и странния аромат на храната на новогодишната трапеза, липсата на настроение и тонус в празничната нощ и честото отскачане до тоалетната. На прибиране към къщи след празненството половинката на Любомира изказал съмнение, че е бременна. Скептично настроена, Люба се наредила на опашката за препарати против махмурлук в аптеката, за да си купи тест за бременност. Така в първия ден на новата година младото семейство разбрало, че вече са трима.

Две неща знаели със сигурност още в онзи първи ден на новата година – че бебето ще се казва Пламена – на дядо Петър и баба Петя. И, че ще съхранят стволови клетки от пъпната връв. „Защото, казва Любомира, здравето е най-важно. Харчим пари за какво ли не, а здравето е единствената инвестиция, която наистина си струва“. Избрали „Селена целс“ по препоръка от приятели и защото се чувстват сигурни, че могат във всеки момент да имат достъп до клетките си, което, споделя Люба, ги прави спокойни, че при нужда ще имат по-лесен и бърз достъп до лечение