Безплатни индивидуални консултации за бременни във Варна

Безплатни индивидуални консултации за бременността и първите грижи за новороденото в къщи ще се проведат в петък и събота във Варна. Инициативата е на „Селена целс“ по случай откриването на представителство на българската банката за съхранение на стволови клетки в морския град. Консултациите ще се извършват в рамките на дни на отворените врати на „Селена целс“. „Бременните имат нужда от много информация и подкрепа, за да се чувстват спокойни. Имат нужда да се чувстват подготвени и за това, което им предстои когато се приберат в къщи след раждането. Вярваме, че тази подготовка трябва да идва в по-голямата си част с информация от доказаниспециалисти.“, разказа Лили Тетерекова, регионален мениджър на тъканната банка във Варна.

Своите въпроси относно бременността бъдещите майки ще могат да отправят към акушер-гинеколога д-р Симона Анжел. Що се отнася до първите грижи за новороденото в къщи, ценни напътствия ще даде д-р Диана Йорданова. Бъдещите майки ще могат да получат и безплатна консултация за съхранение на стволови клетки от пъпна връв на своите бебета от специалистите на тъканна банка „Селена целс“. Дните на отворени врати ще се проведат от 16.00 до 20.00 часа в петък и от 9.00 до 13.00 часа в събота. Много подаръци и изненади са подготвили организаторите за своите гости. Взети са всички противоепидемиологични мерки. За да не се случва струпване на много хора, е желателно предварителното записване на час на номер 0893 04 99 38.

Частното банкиране на стволови клетки от пъпна връв е стъпка, която предприемат все повече български родители, провокирани от желанието да осигурят спокойствие и сигурност за здравето на бебето и семейството си. Стволовоклетъчните трансплантации повлияват успешно животозастрашаващи заболявания като онкохематологични и метаболитни нарушения, заболявания на костния мозък, имунни дефицити, някои видове тумори и много други. Ежегодно нараства списъкът с клинични проучвания със стволови клетки, провеждани по света. Затова и се счита, че именно стволовоклетъчните терапии, заедно с регенеративната медицина и генното инженерство са бъдещето на медицината. Наличието на собствени стволови клетки при нужда от трансплантация на по-късен етап спестява разходи и време на семейството за търсене на съвместим донор.

Съхранението на стволови клетки в българска тъканна банка има редица преимущества сред които е съкратеното време за транспорт. Чувствителността на стволовите клетки на влиянията на околната среда е голяма и всеки час до замразяването им намалява броя на живите клетки. Основният фактор за качеството на пробата при евентуална нужда да бъде използвана на по-късен етап е именно количеството живи клетки. Българските тъканни банки гарантират транспортиране на пробите със собствен транспорт веднага след раждането на бебето и замразяване в рамките на няколко часа. Качествените проби могат да бъдат използвани по-късно за трансплантация във всяка точка на света. Не е за подценяване и фактът, че българските тъканни банки носят еднолична отговорност за дейността, която изпълняват и подлежат на постоянен контрол от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.