Съхраняване на собствени стволови клетки в България – решението за животоспасяващи трансплантации без забавяне

Съхраняване на собствени стволови клетки в България е решението за извършване на животоспасяващи трансплантации на онкохематологично болни хора без забавяне. Такова в момента се наблюдава в цяла Европа и света заради пандемията от коронавируса, която наложи затваряне на граници и налагане на карантина, които затрудняват транспорта на донорски клетки. Това коментира трансфузионният хематолог и ръководител тъканната банка „Селена Целс“ д-р Янко Янков.

По думите му при трансплантацията на стволови клетки се гони време, т.е. в определен срок клетките трябва да се вземат от донора, да се съхранят, транспортират и трансплантират.

„При пациентите с утвърдена терапия – онкохематологично болни, които чакат трансплантация, не може да отложи лечението им, защото са в т.нар. ремисия. Никой не знае обаче колко ще продължи тази ремисия и в тази неотложна обстановка трябва да се намери донор, да се направи колекция на стволови клетки и с тях да се възстанови имунната система на пациентите, които са минали курс на химиотерапия, може и на лъчетерапия. Заради това е така важно да бъдат навреме транспортирани и трансплантирани“.

Това навреме означава 72 часа – толкова е животът на клетките след взимането им от донора. Т.е. в рамките на тези 72 часа трябва да бъдат трансплантирани на пациента.

За да не се стига до подобна патова ситуация, в която транспортът на клетки се бави заради пандемията, вариантът е съхранение на собствени стволови клетки в българска банка, обясни трансфузионният хематолог и ръководител тъканната банка „Селена Целс“ д-р Янко Янков.

„Такъв е случаят с взимане на клетки при раждането на бебе. В този случай не може да се изпадне в такава ситуация, защото всичко е налично, няма нужда да се търсят донори, да се прави логистика за транспорт и т.н.“

В България съществуват 4 тъканни банки, в които да се съхраняват стволови клетки, една от които функционира на територията на Пловдив.

Статията е на Дарик радио. Целият разговор с д-р Янко Янков можете да чуете тук.