Пациентите разказват: Лилия Димитрова

Здравейте, аз съм Лилия Димитрова на 27 години от град Пловдив и в началото на тази година станах майка за първи път. На 21-ви януари в болница „Селена“ се родиха двете ми прекрасни дъщери Александра и Кристиана.

Как премина вашата бременност?

Бременността ми нямаше нищо общо с очакванията ми за това как протича една бременност и със страшните и мъчителни истории, които близки и далечни роднини и приятели, незнайно защо, започват да ти разказват, щом разберат, че си бременна. Без гадене и сериозни усложнеия споменът за изминалите месеци ми носи предимно положителни емоции.

Как реагирахте, когато разбрахте, че бебетата всъщност са две, а не едно?

Споменът как с таткото влизаме в лекарския кабинет, нищо неподозиращи, все още предизвиква усмивка на лицето ми. Отидохме да чуем сърдечен ритъм за първи път,а д-р Ставрев с лека усмивка ни съобщи, че сърчицата са две, след което ни даде минута или може би две да осмислим чутото. Излизането от кабинета и прибирането у дома определено ми се губят. След първоначалните шок и паника последва забавната част, в която съобщаваме новината на най-близките. Дядовците се замечтаха за беседки и пързалки, а бабите и прабабите започнаха разследване в чий род е имало близнаци и преди.

Защо избрахте болница „Селена“?

Изборът на болница за раждането никога не е бил под въпрос. И двамата с таткото имахме своите наблюдения и мнението ни се припокриваше – болница „Селена“ е най- добрият избор.

Разкажете ни малко повече за самото раждане.

Раждането, също както и бременността, нямаше нищо общо с очакванията ми – отново в положителен смисъл. Може би тук е моментът да изкажа искрените си благодарности към д-р Ангел Ставрев и екипа му, които ме накараха да се чувствам спокойна и уверена по време на цялата операция. Анестезиологът д-р Георгиев, който ми обясняваше какво се случва в момента и какво предстои да се случи през цялото време, разсейвайки ме от неприяните мисли, накара една така сложна операция да изглежда лека и безпроблемна. Акушерката Александра ми държеше ръката при слагането на упойката и снима как целувам бебките си за първи път. Ако мога да дам съвет на бъдещите майки, то това би било да изберат специалист, на когото имат доверие, защото това до голяма степен премахва част от страховете и притесненията.

Вашите бебета са едни от 12-те двойки близнаци, родени в болницата само за януари. Как се чувствате в такава компания?

Това е една наистина чудесна новина, нека всички са здрави, щастливи и обичани, и да носят двойна радост на своите родители. За големия брой близнаци разбрах още при настаняването ми в стаята, която деляхме с още една двойка близнаци и тяхната майка, а от персонала радостно ни съобщаваха с колко се е увеличила нашата близнашка група.

Вие сте и едни от семействата, които съхраниха стволови клетки в тъканна банка „Селена Целс“. Защо избрахте да се доверите на тях?

За „Селена Целс“ разбрахме при едно от посещенията ни в училището за родители на болница „Селена“. След проявения от нас интерес направихме няколко срещи с Елена, консултантът на „Селена Целс“, която ни запозна по-подробно с целия процес и отговори на всичките ни въпроси. Избрахме точно тази тъканна банка най-вече заради специалистите, извършващи процедурата, и липсата на транспортиране, което увеличава значително процента на успешно съхранените стволови клетки.